top of page
Search

Put u Mongoliju

Updated: Oct 28, 2021

Za nas bicikl nije samo prijevozno sredstvo nego puno više od toga, za nas to je način života.


Naše ime Dukha bikes dolazi od Dukha plemena, plemena jahača sobova koji žive na sjeveru Mongolije. Oni su nomadi i njihov način života, odnos prema prirodi, te sobovi koji u njihovom životu imaju posebnu ulogu, nama su poslužili kao inspiracija. Takav način života može se zadržati i u modernom svijetu, a to što su njima sobovi, nama su bicikli.


Zato je od samog početka jedna od naših želja bila otići u Mongoliju i posjetiti pleme Dukha. Naša želja sve više se bliži svojoj realizaciji zahvaljujući našim mongolskim prijateljima iz Dream Mongolia Tours , te se nadamo da ćemo to uspjeti ostvariti u 2022. godini.Zamislite da danima vozite bicikl kroz divlja prostranstva i krajolike Mongolije.Jedna dionica na turi će uključivati i jahanje na konju, jer sam dolazak do Dukha plemena koje se nalazi na sjeveru Mongolije, u regiji Khuvsgul, nije moguć biciklima.To je jedinstveno mjesto sa mnogim zaštićenim područjima, kao što su strogo zaštićeno područje Khoridol Saridag i Ulaan Taiga, Nacionalni park Tengis-Shishged i jezero Khuvsgul.

Khuvsgul je jedno od sedamnaest drevnih jezera na svijetu, stara više od 2 milijuna godina. Tu su i planine čiji su neki dijelovi i usred ljeta prekriveni snijegom. Postoje i mnoga druga prekrasna jezera i rijeke, posebno u dolini Darkhad, kojom ćemo prolaziti na putu do Dukha plemena.


Dukha pleme

Dukha su jedno od posljednjih skupina nomadskih stočara na svijetu. Kako se populacija sobova smanjuje, samo oko 40 obitelji nastavlja tradiciju. Sobovi su pripitomljeni i pripadaju domaćinstvu. Na mnogo se načina prema njima postupa kao prema članovima obitelji i ukazuje im se poštovanje. Neki Dukhe kažu da će, ako sobovi nestanu, nestati i njihova kultura. Dukha pleme i njihovi odnosi s prirodom i životinjama su jednostavno nevjerojatni. Oni su potpuno sačuvali drevni način života i nemaju namjeru modernizirati se i prihvatiti današnji globalni svijet.

Žive daleko na sjeveru u zabačenoj planinskoj dolini, a dolazak do njih biti će prava avantura.
U naredno vrijeme objavljivat ćemo dodatne informacije o našem putovanju, te o mogućnosti nekoga od vas da nam se pridruži i postane dio Dukha bikes tribea…a u nastavku još par slika koje su nam ustupili naši prijatelji iz Dream Mongolia Tours.😊
141 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentarer


bottom of page